zing mee met het projectkoor: het stemmenorkest de Nieuwe Wereld van Dvorak.

Projectkoor i.s.m.het CKC-Zoetermeer ter viering van de vrede 4/5/ mei 2020

In deze tijd is er via radio 4 aandacht voor de herdenking van 75 jaar vrede. Vandaag, maandag 17 februari, is er een koorwerk “gelanceerd” om te zingen met de meidagen. Op  de site van radio 4 is er dit over te lezen: https://www.nporadio4.nl/zing-mee-de-nieuwe-wereld-home

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld‘. De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven.

Indrukwekkend is dit verhaal, wat gaat over de kracht van muziek en de kracht van zingen. De hoop die het geeft. En het is een mooi stuk.

Mijn wens is om het stuk uit te voeren met een projectkoor. Het CKC-Zoetermeer heeft aangeboden dit initiatief te ondersteunen. De wens is om het uit te voeren op 4 mei bij de dodenherdenking. En wellicht meer dan 1 keer.

Ik ben terug te luisteren in een kort gesprek op radio 1, bij de Spraakmakers rond kwart voor 11. Daarin vulde Margriet Vroomans en Gerdi verbeet de zangdata aan:

Deze oproep is gericht aan de koorzangers van Zoetermeer:

Wanneer je bekend bent met bladmuziek, ook wanneer die alleen op klinkers staat,  en je in staat bent zelfstandig je partij in te studeren nodig ik je van harte uit om mee te doen met het instuderen van dit Lied: de nieuwe wereld van Dvorak.  

Op de site van radio staan de partijen ook ingezongen door het groot Omroepkoor, dat kan dienen ter ondersteuning. 

We zullen 5 keer 2 uur studeren in het CKC, Leidsewallen 80 in Zoetermeer op zaterdagmiddag tussen 15.00 uur en `16.30 uur. Wellicht wordt de studie-tijd aangepast wanneer er teveel of te weinig tijd ingepland is. data: (onder voorbehoud)    Repetitie data 7 maart, 14 maart 21 maart

18 april en 2 mei zaterdagmiddag 15.00-uur tot 16.30 uur

Uitvoering:         25 april (meezingen op het slotconcert van radio 4)

4 mei

15-8 herinnering bevrijding van Indonesië ter herinneringaan de vrouwen die deze muziek opgeschreven hebben.

Deelname is gratis. wil je je aanmelden bij het CKC of bij mij in reply op deze mail. [email protected]

Informatie, bladmuziek en ingezongen partijen zijn te vinden op https://www.nporadio4.nl/zing-mee-de-nieuwe-wereld-home