Liselet van Gent

lislet van gentTijdens mijn conservatorium- tijd heb ik veel geleerd van de lessen van zang/ logopedielessen Jan Veth.   Van hem heb ik de liefde voor het lesgeven geleerd.

Na de conservatoriumopleiding Klassiek Zang  bij Wendela Bronsgeest in Rotterdam ben ik gaan lesgeven. Ik begon in 1993 op de Vrije Akademie, de muziekschool in Delft.                  Daar heb ik les gegeven tot  in 2002.

Er is een tijd in “Delft” geweest dat ik zoveel les gaf, dat mijn stem het voor gezien hield. Dat bracht me bij de methode Lichtenberg, een klankoriënterende methode. Hierin gaat het over de kracht van de klank. De resonans in je stem die jou, je lichaam raakt. Er ontstaat een ordening in je toon, die heilzaam is voor jou, voor je lichaam. En misschien wel groter dan dat. Zang raakt ook de ander aan.

Na de geboorte van mijn tweede kind, besloot ik alleen in Zoetermeer les te gaan geven, aan huis. Toen mijn jongste kind 8 jaar was, ik was inmiddels halverwege de 40, begon het te kriebelen. Ik wilde mij verder ontwikkelen. En belangrijker nog, ik wilde de deur uit!

Door een suggestie van een leerling kwam ik terecht bij Jan Kortie en zijn Stembevrijding in Amsterdam. Die ervaring raakte mij. Had ik in mijn studerend en werkzaam leven het zo vaak gehad over “het moet beter” . Sterker nog, ik dacht dat ik daar voor betaald werd. Nu was het goed genoeg! Mijn zingen, ikzelf. De vreugde, het verdriet, het doet ertoe. zing het maar. En niet eens Brahms, Bach of Mozart. Gewoon, ikzelf.

Ik besloot de opleiding bij Jan Kortie te volgen.  In 2013 voltooide ik de opleiding Stembevrijding “Ode an die Freude”. (www.jankortie.nl)

Hier kwam alles bij elkaar. Het samengaan van de kennis die ik heb opgedaan in de loop der jaren, samen met het vertrouwen dat de zanger er als persoon wezenlijk toe doet, van grote waarde. Het ontwikkelt zich tot iets al omvattends. Voor mij is zingen en leven aan elkaar gekoppeld. Zingen is leven is leven is zingen. Ik zing als ik blij ben, ik zing als ik mijn nood moet klagen. Ik ben blij dat ik zing. Het overstijgt techniek, het gaat over leven. In dit geval mijn leven. En ik wens het iedereen toe.

De Zangstudio                                                                      In Zoetermeer geef ik zangles sinds 1998. Aan individuele leerlingen, aan duo’s en soms drie vrouw en man sterk in mijn kleine studio. Het Lied van de hemel en de Aarde worden momenteel gegeven in de Adventskerk, Julianalaan 3, in Zoetermeer

Al vanaf het begin geef ik stemvorming aan koren. Sinds 2015 begeleid ik als cantor de cantorij van de protestantste kerkgemeenschap de Oase in Zoetermeer. Om mij daartoe te bekwamen volg ik momenteel lessen koordirectie op de Opleiding MDO (meerjarige dirigentenopleiding ) in Utrecht.